Najlepszy sposób na celebrowanie tego przerażającego święta to CIASTECZKA! The Talk poprosiło Dominikę Fetraś, aby upiekła dla nas kilka pyszności. Poniżej znajdziecie najsmaczniejsze Halloween-owe przepisy.

Maślane Kruche Ciasteczka (baza)

175 g miękkiego masła

2 jajka

150 g drobnego cukru

15 g cukru waniliowego

400 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

 


Jajka utrzyj z cukrem dodając bardzo miękkie masło.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia  i sodę a następnie zagnieć ciasto na gładką masę.

Podziel ciasto na 3 równe części.

Aby uzyskać 3 rodzaje ciastek do każdej  z trzech części będziemy dodawać teraz indywidualne składniki.

(dalsze instrukcje poniżej)

 

Lawendowe Nietoperze

 

1 łyżka suszonej lawendy

kilka kropli fioletowego barwnika spożywczego


Dodaj powyższe składniki do bazowej masy.

Zagniataj aż wszystko dokładnie się połączy.

Pamiętaj, że ciastka bardzo wyblakną przy pieczeniu, więc nie bój się mocnych kolorów ciasta.

Dokładnie owiń kulkę folią spożywczą (by nie przeszła innymi zapachami) i odstaw do lodówki na ok. 45 minut.

(dalsze instrukcje poniżej)

photo_1

Pomarańczowe Dynie

1 łyżka startej skórki z pomarańczy

kilka kropli pomarańczowego barwnika spożywczego


Dodaj powyższe składniki do bazowej masy.

Zagniataj aż wszystko dokładnie się połączy.

Pamiętaj, że ciastka bardzo wyblakną przy pieczeniu, więc nie bój się mocnych kolorów ciasta.

Dokładnie owiń kulkę folią spożywczą (by nie przeszła innymi zapachami) i odstaw do lodówki na ok. 45 minut.

(dalsze instrukcje poniżej)

dfgdfgd
photo_4

Kokosowe duszki

2 łyżki wiórków kokosowych


Dodaj wiórki kokosowe do bazowej masy. Zagniataj aż wszystko dokładnie się połączy. Dokładnie owiń kulkę folią spożywczą (by nie przeszła innymi zapachami) i odstaw do lodówki na ok. 45 minut.

(dalsze instrukcje poniżej)


Po 45 minutach rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Każdą z kulek rozwałkuj, podsypując mąką I wykrajaj ciasteczka odpowiednimi foremkami.

Wycięte kształty wykładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie piecz w piekarniku ok. 10 minut.

Nietoperze i dynie po upieczeniu będą od razu gotowe do zjedzenia, kiedy jednak ciastka przestygną do duszków trzeba będzie dorobić jeszcze lukier.

DSC_0947

Lukier

kilka kropli wody

150g cukru pudru


Do miseczki wsyp cukier puder i cały czas mieszając dodaj ok. 5 kropli wody.

Jeżeli lukier będzie gładki, gęsty ale i odpowiednio płynny , zacznij nakładać go na ciasteczka. (np. Łyżeczką) Jeśli będzie za mało płynny dodawaj po jednej kropli wody, aż uzyskasz odpowiedni efekt. Bardzo ważne by nie przesadzić z ilością wody, ponieważ wtedy lukier nie zastygnie.

Polukrowane ciasteczka oprósz jeszcze wiórkami kokosowymi.

Opcjonalnie możesz dodać również lukrowane oczy.

DSC_0949

Dominika słynie z nieziemskiego smaku i  jest autorką najsmaczniejszych potraw jakie miało okazję próbować The Talk. Autorka dzisiejszych Halloween-owych przepisów prowadzi swojego bloga, którego koniecznie powinniście odwiedzić, znajdziecie tam wiele inspiracji kulinarnych i modowych: http://www.dominikafetras.com/.

Dominika udzieliła także The talk wywiadu, w którym opowiada o swoich przygodach w kuchni i nie tylko ;-), znajdziecie go Tutaj.

10708414_10205014030809131_1092560037_n