Pyszne waniliowe cupcakes z lukrem waniliowym, które są proste i idealne na szybki domowy deser albo na impreze.

Waniliowe Cupcakes

125g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125g cukru pudru

125g masła

2 jajka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 łyżki mleka

Lukier waniliowy

110g niesolonego masła

60ml mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

500g cukru pudru (najlepiej specjalnego do robienia lukru)

Zmiksować wszystkie składniki, oprócz mleka, na gładką masę.

Dodać mleko i miksować na gładką masę, do połączenia.

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Specjalne foremki do cupcakes napełniać masą, nie po same brzegi, a do 3/4. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut w zależności od wielkości cupcakes (foremki mają różne rozmiary, te mniejsze pieczemy krócej).

Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Żeby położyć lukier, cupcakes muszą być w pełni ostudzone.

Za pomocą miksera ubić masło, mleko, ekstrakt waniliowy i połowę cukru pudru na gładką masę. Może to zająć chwilę.

Resztę cukru pudru dodawać do masy po trochu, za każdym razem ubijając aż masa będzie gładka. Na koniec masa powinna być kremowa i bez większych grudek.

Ostudzone cupcakes ozdabiać lukrem wedle preferencji. Lukier powinien lekko zastygać po kilku minutach.

I gotowe!

unnamed (1)

Przepisy na podstawie: Nigella Lawson i Primrose Bakery.