Idealny lunch.

DSC00730

Tosty możemy zrobić według preferencji. The Talk postawiło na klasyczne połączenie żółtego sera z szynką. Ale co najważniejsze, kawałki tostów należy smarować na zmianę musztardą po jednej stronie, a beszamelem na następnej. Do przypieczenia tostów, użyliśmy piekarnika nagrzanego do 200 stopni, wkładając kanapkę na około 10 minut, aż będzie ‚złota’. Aby tosty nie były zbyt miękkie po wyjściu z piekarnika środkowy tost został podpieczony w tosterze, aby był twardszy.

Ważnym elementem jest beszamel z parmezanem. Jeżeli uznacie, że sos nie jest dostatecznie gęsty do rozsmarowania na toście, proponujemy dodać łyżkę mąki według uznania, aczkolwiek dobrze rozpuszczony ser dodaje gęstości. A jeżeli nie jesteście fanami sera, dodajcie więcej mąki.

Sos beszamelowy z serem

20 g masła (1 pełna łyżka)

10 g (1 łyżka) mąki pszennej

250 ml mleka

odrobina tartej gałki muszkatołowej

2 – 3 łyżki tartego parmezanu lub innego sera dobrej jakości


Na patelni roztopić masło, po 1 minucie smażenia dodać mąkę i mieszając smażyć przez około 2 minuty, następnie stopniowo wlewać mleko, mieszając smażyć na małym ogniu przez około 3 – 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dodać gałkę i tarty ser. Wymieszać i odstawić z ognia gdy ser się roztopi.

 

Przepis

DSC00732