Pomysł na nadchodzące zimowe wieczory.

Nie ma nic lepszego niż dom pełen słodkości, kiedy za oknem szaro i zimno. Gorąca czekolada, lepsza niż nie jedna zdrowa herbatka oraz bulle z nutellą na osłodę. A dla tych, którzy wolą trochę mniej czekolady: zamiast kilku wariacji smakowej pitnej czekolady proponujemy wybrać tylko jedną – klasyczną, a bulle zrobić z cynamonem!

Pierwsza gorąca czekolada, druga malinowa i trzecia pomarańczowa

1 szklanka mleka

100 g mleznej czekolady

50 g gorzkiej czekolady


Czekoladę łamiemy na kawałki. Wlewamy mleko do garnuszka i razem z czekoladą podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.

I tyle.

DSC09128

Do czekolady malinowej wystarczy wykorzystać powyższy przepis, a na dno kubeczków dodać łyżkę sosu z malin lub konfitury malinowej.


DSC09078

Do czekolady pomarańczowej, wystarczy wykorzystać powyższy przepis, a do szklanki mleka dodać stratą skórkę z 2 pomarańczy. Oczywiście gorący napój warto podać z ćwiartkami pomarańczy dla podkreślenia smaku !


DSC09086

Czwarta gorąca czekolada

400 ml mleka

50 ml wody

200 ml śmietanki kremówki (najlepiej 30%)

cukier waniliowy albo zapach waniliowy

100 g gorzkiej czekolady


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rondelka wlewamy wszystkie pozostałe składniki i podgrzewamy, stopniowo dodając roztopioną czekoladę. Zagotowujemy. Następnie, zdejmujemy rondelek z ognia i aby nadać konsystencji gładkości, mieszamy wszytko mikserem. Gotowe!

DSC09070_NoeuXUA
DSC09143

Bulle

1,5 kg mąki

0,75 l mleka

225 g margaryny

7,5 dkg drożdży

łyżeczka płaska soli

1 szklanka cukru


Rozpuścić margarynę, dodać mleko (podgrzane do 37 stopni). Dodać pokruszone drożdże, cukier, sól i mąkę. Wszystko wymieszać (można mikserem). Następnie przykryć i poczekać aż ciasto urośnie ( około 45 minut) i podwoi swoją objętość.

Rozwałkować placek (na około 5 mm). Następnie, według uznania:

  • posmarować margaryną i posypać cynamonem i cukrem
  • posmarować nutellą i posypać skruszonymi włoskimi orzechami
  • posypać pokruszoną chałwą i cukrem
  • posypać pokruszonym marcepanem
  • co kto lubi

Zwinąć w rulon, który kroimy na około 3 cm kawałki. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy przez 10 min.

Ostudzić i podawać, Smacznego!

Bułeczki najlepiej smakują od razu po ostygnięciu, więc te niezjedzone najlepiej zamrozić i podawać po podgrzaniu w piekarniku przez około 12 min. Są tak samo pyszne! 

DSC09202
DSC09224
DSC09234