Jedno z najprostszych i najpyszniejszych deserów. Uwielbiane przez dzieci, mogą być ozdabiane w przeróżny sposób- świątecznie czy urodzinowo. Ale The Talk piecze cupcakes bez okazji.

(Przepis na 12 dużych albo 24 małych cupcakes)

(przepis na podstawie: Nigella)

125 gramów mąki

125 gramów białego cukru

125 gramów masła

2 duże jajka

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub innego w zależności od preferencji)

2 łyżki mleka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

nutella (opcjonalnie)


Nagrzać piekarnik do 200ºC.

Przygotować foremki na cupcakes, powkładać w specjalną blachę, albo poukładać na zwykłej (np. z wnętrza piekarnika).

W dużej misce połączyć dokładnie mikserem wszystkie składniki, oprócz mleka.

Następnie dodawać mleko, miksując, do połączenia składników. Konsystencja powinna być w miarę ‚lejąca się’ i gładka.

Nalać mikstury do foremek. Cupcakes sporo wyrosną, więc należy zapełnić foremki do połowy.

Opcjonalnie można napełnić cupcakes nutellą. W środek mikstury nalanej do foremek specjalną ‚strzykawką’ (dekoratorem do ciast), wcisnąć nutellę, której wcześniej nadajemy konsystencje płynną w kąpieli wodnej.

Wstawić do piekarnika na 15-20 minut, w zależności od wielkości cupcakes.

Odstawić do wystudzenia.

Masa Cukrowa (Lukier plastyczny)

100g glukozy

około 500g cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny

10 łyżek zimnej wody

(opcjonalnie) sypki albo o konsystencji żelu (nie płynny!) barwnik spożywczy w dowolnym kolorze


Do małego rondelka wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę. Czekamy chwilę, aby żelatyna spęczniała. Wsypujemy glukozę i podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystko się rozpuści. Nie należy doprowadzać do wrzenia, ponieważ żelatyna straci swoje właściwości, a jeżeli tak się stanie należy zaczynać wszystko od początku.

Zdejmujemy wszystko z kuchenki i pozostawiamy do ostudzenia, masa ma być lekko ciepła, ale nie gorąca.

Do ostudzonej masy dosypujemy połowę cukru pudru i mieszamy.

Następnie przekładamy wszystko na blat (albo stolnicę), dosypujemy cukru pudru i wyrabiamy, na początku jak masa jest jeszcze mocno lepiąca zgniatamy łyżką, a potem już ręką, aż osiągnie konsystencje plasteliny. Należy uważać, aby nie przesadzić z ilością cukru pudru, podana ilość jest orientacyjna, może się okazać, że potrzebujemy jej trochę mniej. Dlatego cukru pudru dosypujemy stopniowo, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

Teraz dodajemy barwnik spożywczy (w żelu lub w proszku, płynny mógłby za bardzo rozrzedzić masę).

Rozwałkowujemy plastyczną masę, wycinamy i układamy na cupcakes w zależności od wielkości ciastek i gotowe.

Gotowa masa szybko wysycha, należy ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

DSC09760
DSC09818
DSC09812