Bardzo prosty przepis na tartę ze śliwkami. Jeżeli jednak wolicie inne owoce możliwości jest wiele. Podczas zimowych miesięcy polecamy zamienić śliwki na jabłka posypane delikatnie cynamonem.

200g mąki

1 łyżka cukru

szczypta soli

120g masła

1-2 łyżki zimnej wody

Zmiksuj mąkę, cukier i sól w większej misce. Wetrzyj masło palcami, aż składniki się połączą. Dodaj dostatecznie zimnej wody, żeby ciasto było gładkie. Zrób z ciasta kulkę, zawiń w folie spożywczą i zostaw w lodówce na minimum 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto i dopasuj do formy na tartę. Zrób dziurki widelcem na dnie i włóż do zamrażarki na 20-30 minut.

Dostatecznie dużo śliwek (lub innych owoców) do zapełnienia formy

Brązowy cukier

Nastawić piekarnik na 200°C.

Kroimy owoce na ćwiartki albo połówki (w zależności od preferencji, ale im mniejsze tym lepsze). Układamy je równomiernie i ciasno w tarcie wyjętej z zamrażarki. Posypujemy cukrem (w zależności od preferencji, nam starczyło 1 1/2 łyżki).

Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut, aż owoce i ciasto będą brązowiały.

Przed podaniem należy ostudzić tartę, żeby lepiej smakowała (około 45 minut).

DSC03779
DSC03815