Najlepsze ciastka na ziemi. Bez jaj. Z jajami, ale bez.

Czekoladowe Chocolate Chip Cookies

100 g masła

155 g mąki

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g białej czekolady

100g mlecznej czekolady

100g gorzkiej czekolady

szczypta soli

3 łyżki kakao

70g brązowego cukru

70g białego cukru

1 jajko

60ml mleka

Chocolate Chip Cookies


100g masła

80g białego cukru

80g brązowego cukru

150g mąki

1 łyżka cukru waniliowego

szczypta soli

100g białej czekolady

100g gorzkiej czekolady

100g mlecznej czekolady

1 jajko

DSC02181
DSC02174
Chocolate chip cookies

Nagrzać piekarnik to 160 stopni C.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Czekoladę połamać na kostki, a każda kosteczkę jeszcze na cztery części.

Miękkie masło ubijać z cukrem biały i brązowym przez około 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze około 5 minut.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao dokładnie razem wymieszać i dodać do maślanej masy w dwóch częściach. Przy drugiej części dodać także mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec ręką albo łyżką wmieszać wszystkie trzy czekolady.

Nakładać na blachę łyżką tworząc małe kulki wielkości orzecha włoskiego, na blasze lekko spłaszczyć.

Wstawić do piekarnika na 13-14 minut. Aż brzegi stwardnieją a środek będzie nadal miękki. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż się ostudzą i lekko stwardnieją.

Nagrzać piekarnik to 160 stopni C.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Czekoladę połamać na kostki, a każda kosteczkę jeszcze na cztery części.

Miękkie masło ubijać z cukrem biały i brązowym przez około 5 minut. Dodać jajko i ubijać jeszcze około 5 minut.

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier waniliowy (ekstrakt) dokładnie razem wymieszać i dodać do maślanej masy. Dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Na koniec ręką albo łyżką wmieszać wszystkie trzy czekolady.

Nakładać na blachę łyżką tworząc małe kulki wielkości orzecha włoskiego, na blasze lekko spłaszczyć.

Wstawić do piekarnika na 14 minut. Aż brzegi stwardnieją a środek będzie nadal miękki. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż się ostudzą i lekko stwardnieją.

DSC02187

Przepis #1 #2