Dzisiaj czas na naleśniki w amerykańskim stylu z dodatkiem banana. Idealne na śniadanie, podwieczorek i przekąskę.

(składniki na około 10 pancakes)

1 szklanka mąki

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1-2 (ok. 200 g) bananów (im bardziej dojrzałe tym lepiej)

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 szklanki mleka (można zastąpić maślanką albo kefirem)

20g masła

2 łyżeczki płynnego miodu albo syropu klonowego

+ dodatki do podania np. owoce, syrop klonowy

Opcjonalnie: olej roślinny


Suche składniki (mąka, cukier i proszek do pieczenia) przesiać i wymieszać.

W osobnym naczyniu roztrzepać jajko, mleko (maślankę albo kefir), syrop (albo miód) z roztopionym wcześniej masłem. Następnie porządnie wmieszać pokrojone banany i suche składniki. Mieszać, aż masa będzie połączona a ciasto gęste.

Można smażyć na suchej patelni albo z dodatkiem oleju roślinnego. Gdy na pancakes pojawią się pęcherzyki odwracać na drugą stronę. Smażyć na brązowy kolor.